Oven schoonmaken 7 tips wat is nou het beste om te doen!

Oven Schoonmaken

Oven schoonmaken 7 tips: Met deze tips en huismiddeltjes gaat het heel goed…

Oven schoonmaken 7 tips Keukenshuis heeft voor u aantal handige tips verzameld.

Hardnekkig vuil: hoe maak je je oven schoon?

Wie een oven heeft met zelfreinigende functie mag zich gelukkig prijzen. Maar iedereen hoeft zich ook niet te ergeren. Het schoonmaken van de oven en de bakplaat is immers niet zo vervelend als het op het eerste gezicht lijkt. Naast speciale reinigingssprays zijn er vele effectieve huishoudelijke middelen. Hier laten we zien welke dat zijn.

Oven Schoonmaken
Oven Schoonmaken

Schoonmaken met ovensprays

Kookt en bakt u regelmatig? Natuurlijk gaat er soms iets mis, dus je moet je oven schoonmaken. Vetspatten, voedselresten, korstvorming en ingebrande levensmiddelen kunnen met standaard ovensprays worden verwijderd. Spuit ze royaal op de vlekken en laat het reinigingsmiddel een paar minuten werken. U vindt de exacte tijden op de betreffende fles. De spray lost het vuil op, zodat u het relatief gemakkelijk kunt afvegen. Deze methode is praktisch, maar meestal niet milieuvriendelijk. Sprays zijn immers chemische ovenreinigers en kunnen zeer agressief zijn.

Huishoudelijke middelen als effectief schoonmaakmiddel

Als u de voorkeur geeft aan het reinigen van uw oven zonder chemicaliën, kunt u verschillende huishoudelijke middelen gebruiken. Dit is goed voor uw gezondheid enerzijds en voor uw portemonnee anderzijds. Kijk maar eens in je voorraadkast: veel daarvan hoef je waarschijnlijk niet eens apart te kopen.

Oven Schoonmaken6
Oven Schoonmaken

Bakpoeder

Je gebruikt het vaak bij het bakken en zelfs daarna kun je er nog een pakje verstandig van gebruiken. Dit huismiddel is vooral effectief bij hardnekkige korstvorming. Hoe maak je je oven schoon met bakpoeder?

Meng 2 eetlepels bakpoeder en 4 eetlepels water tot een romig mengsel.
Breng de pasta aan op de gewenste plaatsen.
Laat minstens 30 minuten werken.
Verwijder vuil met een spons of keukenrol.

Zuiveringszout

Als vervanger van bakpoeder is zuiveringszout niet alleen geschikt om te bakken, maar ook om te reinigen. Je zult in een mum van tijd van het vet af zijn:

Meng bakpoeder en water in een verhouding van 1:1.
Breng de oplossing aan op de te reinigen plaatsen in de oven en laat schone plaatsen achterwege.
Laat 20 minuten inwerken.
Afvegen met een natte doek.

Zout

Eerst wordt het gerecht gekruid en daarna schoongemaakt. Met zout kunt u met succes de oorlog verklaren aan aangekoekte of ingebrande voedselresten. U kunt het gebruiken om zowel de vloer van uw oven als de bakplaten te reinigen:

Bevochtig het vuile gedeelte en bedek het royaal met zout.
Duw de bakplaat in de oven en verwarm deze tot 50°C.
Wacht tot het zout bruin is.
Schakel het apparaat uit en laat het afkoelen.
Veeg het zout uit of giet het van de bakplaat en veeg alles af met een vochtige doek.

Oven Schoonmaken4
Oven Schoonmaken

Citroensap

De vrucht is wonderbaarlijk veelzijdig. Het smaakt heerlijk in de meest uiteenlopende gerechten en dranken. Citroensap maakt het haar lichter, lost kalk op in de badkamer, reinigt de bakplaat en de deur van uw oven:

Zet water en het sap van een citroen in een hittebestendige schaal in de oven. Of giet de vloeistof direct op de bakplaat om deze ook te reinigen.
Verwarm de oven tot 120°C gedurende ongeveer 1 uur.
Stoom lost vetspatten op en zelfs zwaar vervuilde ovens worden gereinigd, waarbij zelfs een aangename geur wordt verspreid.
Veeg ten slotte met een natte doek.
Tip: U kunt vergelijkbare effecten bereiken met azijnessentie. Daartegenover staat echter dat het heerlijk fris ruikt als je schoonmaakt met citroensap.

Oven Schoonmaken
Oven Schoonmaken

Wat u beter niet kunt doen

U kunt uw oven ook snel en betrouwbaar reinigen met scheerschuim. Het bevat echter vaak stoffen die niet met voedsel in aanraking mogen komen. Maak daarom grondig schoon of werk met andere huishoudelijke middelen. Hetzelfde geldt voor schuurmelk. U moet vooral voorzichtig zijn met bakplaten die met emaille gecoat zijn. Dit komt omdat het reinigingsmiddel het oppervlak kan beschadigen. Dit maakt het veel gemakkelijker voor vuil om zich in de toekomst te vestigen.

Oven Schoonmaken maar hoe vaak?

Het schoonmaken van een oven kan vervelend zijn en het is verleidelijk om te wachten. Maar hoe langer je wacht, hoe meer het vuil vast komt te zitten. Hoelanger je wacht hoe vervelender het schoonmaken word. Daarom kun je na elk gebruik het beste even schoonvegen met een doek. Op die manier zullen er geen korsten ontstaan. U moet uw oven ongeveer een keer per maand grondig schoonmaken. Dit is afhankelijk van hoe vaak u hem gebruikt natuurlijk. Dit is een effectieve manier om hardnekkig vuil te voorkomen.